Zakopane PL: Dolina Kościeliska – Jaskinia Mroźna

IMG_20140628_105501Nu Robert en ik lekker opgewarmd waren wilde moeders natuurlijk ook wat van de natuur zien. We hadden voor Victoria een draagzak mee dus we konden met z’n vieren op stap. Na de dagelijkse koffie en gebak zo om 11:00 op weg gegaan naar Dolina Kościeliska.  Tja, dat is zo met de familie wat anders dan dat je alleen om 6:00 naar de berg gaat met ontbijt in je rugzak….

 

Daar aangekomen de eerste parkeerplaats op. Hutje mutje, ongelukje zo gebeurt. Dus geld terug gevraagd en exit. Ging niet zonder slag of stoot. 1 minuut verder voor de halve prijs bij zeer vriendelijke mensen de auto geparkeerd. En zelfs in de schaduw. Top. We konden van start.

IMG_20140628_131220

De route door Dolina Kościeliska is zeer makkelijk en daarom ook eg toeristisch. Zo rechtdoor richting Shelter Ornak loop je eigenlijk de hele route langs het water totdat na een uurtje lopen de helling begint. Voor een bergwandeling is dit verhaal niet zo aantrekkelijk. Maar voor mensen met kinderen, vooral met babies, wordt dit verhaal wel erg interessant en zelfs belangrijk met betrekking tot de veiligheid. Want we hadden besloten om af te slaan naar de grot Jaskinia Mroźna. Dit leek ons wel spannend omdat de route in één richting echt door de berg leidde.

De zwarte route naar boven is een leuke klim en goed te doen als je een baby op je buik of rug hebt. Boven aangekomen even energie bijtanken en gevraagd of de grot te doen is met een baby op je buik. Of het nat was en of het gevaarlijk zou zijn met een baby. Het antwoord van de boswachter: “Geen probleem. Overal zijn leuningen en er is een trap”. Alles behalve waar, en als we weten wat we nu weten hadden we nooit verder gegaan en de zwarte afdaling terug gemaakt. Maar ja, je moet zo’n man geloven zou je denken. Wij naar binnen en de deur werd achter ons dichtgeslagen omdat het eenrichtingsverkeer was. Wat we toen moesten doorstaan is alles behalve veilig. Ik denk dat het woord speleologie het dichtste in de buur komt.
 
IMG_20140628_121349
 
Als je alleen bent en niet zoals Karolina Asma hebt dan kan dit best leuk en spannend zijn, maar met een baby is dit echt geen goed idee. Het was koud, vochtig, glad, en nauw. En dat waren de eerste meters. Daarna werd het smaller en schever en werd het puzzelen hoe ik Victoria op mijn buik door alle gaten kon krijgen. Weer stapje voor stapje en maar heel goed opletten. De laatste doorgang moest ik echt op mijn knieën doen. Met één hand Victoria’s gezicht vast, met de andere maar een soortement van hinkelen onder de berg door. Victoria’s handen en voeten waren helemaal smerig van het slepen over de grond. Aan de ander kant aangekomen ging Karolina bijna flauw en kreeg angst in haar ogen in verband met de Asma én claustrofobie! Geen goede combi. Gelukkig vonden we de uitgang snel en waren erg blij.
 
IMG_20140628_124006
 
Naar beneden gelopen even uitgerust bij het beekje Kirowa Woda. Toen de weg terug vervolgd en even halt gehouden bij de ingang. Daar ons beklag gedaan dat we op verkeerd advies met een zeer onveilige situatie geconfronteerd werden. De commandant  van het Tatra park stond daar toevallig ook en nam het gesprek over. Hij beloofde ons hier iets aan te doen dat een volgende familie dit niet hoeft mee te maken. Het was een hele ervaring.
 
IMG_20140628_131229
 
Tot slot wil ik benadrukken dat deze route op zicht best aan te raden is als je van spannende bergdoorgangen en speleologie houdt. Maar met een baby of zeer kleine kinderen is deze route echt af te raden.