Zakopane PL: Giewont – Warming up

IMG_20140904_MAP_GiewontDe hele week de weersverwachting in de gaten gehouden. Regen, regen, regen. Het zag er niet zo goed uit. Had me wel het hele jaar voorbereid. 4 augustus in de ochtend nog een laatste keer naar de weersverwachting kijken (mountain-forcast.com)  en het weer was omgeslagen naar 2 dagen zon, met 0% regen. Top! Actie! Om 10:00 in de auto gestapt en de accommodatie in de auto geregeld. Het doel was eigenlijk om Rysy te beklimmen met een overnachting in het hostel Morskie Oko (The Marine Eye). Bellen, niets vrij. Dan maar hostel Dolina Pięciu Stawów bij de 5 bergmeren. Ook vol. Anders. Świnica stond ook op het verlanglijstje en dus werden de plannen omgegooid. Hotel Gazdówka geboekt en alles ok. Om 14:00 per taxi vervoerd naar Kużnice (waar ook de lift naar Kasprowe Wierch is) en aan de blauwe route naar Giewont begonnen voor de warming up. Het eerste stuk naar Polana Kalatowki is vrij makkelijk.

IMG_20140904_141649

Dit is zeker met dit mooie weer in een half uurtje te doen en het uitzicht is geweldig! Zeker voor families met baby’s is dit een echte aanrader zonder te veel inspanning. 

IMG_20140904_142455

De blauwe route vervolgt naar Hala Kondratowa waar je iets kan eten en drinken voordat men verder gaat. Omdat ik pas om 14:00 was begonnen ben ik direct doorgegaan. Ik had eten en drinken meegenomen (wat heb ik toch een super vrouw!!). Mocht je op dit punt nog veel energie hebben en je bezoekt de Tatra in juli of augustus, dan is de groene route naar Przełęcz pod Kopą Kondracką echt een aanrader. Zeer mooie route met veel natuur, maar vrij pittig voor de laatste 25 minuten. 

IMG_20140904_145743

Mijn weg volgde de blauwe route naar Kondracka Przełęcz. Laatste stuk was ook best pittig, maar met een beetje gas terug is het allemaal wel ok. Op Kondracka Przełęcz heb je een perfect uitzicht over zowel Kasprowy Wierch + Dolina Kondratowa (oost) en Czerwony Wierchy + Dolina Małej Łaki (west). Het spreekt vanzelf dat Giewont pal voor je ligt, wat mijn volgende en laatste bestemming op mijn route was.

IMG_20140904_160024

Tijdens m’n break hier heb ik Krzysztof uit Zakopane en zijn vrouw Polina uit Krakow ontmoet. Samen zijn we naar Giewont gelopen, die op dat moment dicht in een wolk gehuld was. Het laatste stuk naar Giewont is eenrichtingsverkeer met kettingen. Er is geen noodzaak voor karabijnen of additionele beveiliging zolang je de capaciteiten van je mede-hiker maar goed inschat. Het kan erg gouw erg druk worden, en dan zijn files (en gevaren) onvermijdelijk. Waar ik wel last van had was duizeligheid. Te wijten aan te snelle actie thuis, te laat begonnen, eerste dag, warm en ijle berglucht. Veiligheidshalve ook niet te onderschatten. Op Giewont aangekomen waande ik me in een vliegtuig die net door de wolken prikte.

IMG_20140904_164927

Een landschap van alleen maar wolken die er uitzag als een sneeuw landschap met daarboven een strak blauwe lucht. Zeer mysterieus. Aan de andere kant zag ik Mały Giewont als een vlekje voorbij drijven. Hoogteput van de trip. Van Zakopane was weinig te zien natuurlijk, maar geloof me. Dit voelde vele malen specialer.

Op de weg naar beneden trok het al snel open en was van de wolk niets meer te bekennen. Het kan raar lopen met dat weer in de bergen (waar natuurlijk meteen een gevaar schuilt….). Vervolgens de rode route gevolgd richting Dolina Strążyska. Het eerste stuk tot de zwarte route kent wat scheve afdalingen (scheef afgebrokkelde rotsen), maar is een leuke route om te doen.

IMG_20140904_180428

Het stukje van de route welke wordt gedeeld met zwart route leidt het bos in. Wanneer het dezelfde week geregend heeft, dan wordt deze route erg glad en modderig. Dit geldt overigens voor deze gehele zwarte route van Polina Kalatowki to Miętusi Przysłop. Als je moe bent dan is een stapfoutje snel gemaakt. Aan het einde van deze gedeelde route liep ik het bruggetje over en door Dolina Strążyska langs het water naar de uitgang van het park.

Bij het eerste tentje een flesje water gekocht en een taxi gebeld want de batterij van de telefoon was volledig aan z’n einde. In het hotel een bordje spaghetti. Was m’n zwembroek vergeten dus kon niet naar Aqua Park Zakopane voor de sauna (ligt 100m van dit hotel). Dan maar een hete douche en onder de wol. We zijn opgewarmd voor de volgende dag.