Zakopane PL: Kasprowy Wierch – De route van variatie en mogelijkheden

IMG_20150702_112715 Robert wilde toch wel wat hoger na de platte route in Dolina Kościeliska, dus nu was het Robert’s (en papa’s) beurt. Karina had een leuke route geadviseerd: Kasprowy Wierch. ‘s Ochtends op tijd opgestaan en om 8:30 onze privé taxi voor laten rijden. Inmiddels was het een vast praatje en de chauffeur bracht onze met plezier naar Kuźnice.

 

Tas op de rug en via het bruggetje over het stromende water richting de groene route gelopen. Robert helemaal enthousiast omdat we nu een berg paspoort hadden. Bij het huisje betaald, maar we moesten nog even verder lopen voor de stempel. Robert natuurlijk iedereen vertellen dat hij vandaag Kasprowy zou lopen. Borst vooruit en glimmend als een trotse pauw…..

Het eerste stuk onder de lift door was een beetje rommelig. Er lagen veel takken op de weg en het pad was vrij zanderig. Met een beetje goede schoenen is dit geen probleem natuurlijk. De eerste 30 minuten langs het stromende water waren eigenlijk erg gemakkelijk en Robert was, zoals altijd, lekker aan het praten.

IMG_20150702_094513

We waren voor dat we het wisten bij het midden-station van de lift en besloten daar een hapje en drankje te nuttigen. Eigenlijk waren we verbaast dat het zo snel ging, maar genoten desondanks niettemin van het geweldige uitzicht.

IMG_20150702_102120

Na een 15 minuten begonnen we aan het tweede deel. Dat was even “tegenvallen”, want dat ging ineens een stuk steiler omhoog. In het begin waren de stenen en rotsen ongelijk (als een rotswandje) en was het meer kleuteren dan lopen. Dit veranderde al snel naar een pad van grote stenen, dat goed begaanbaar was.

IMG_20150702_112521

De route werd hoe langer hoe mooier en elk kwartier was er wel weer iets nieuws en spannends te zien. Ook vooral om blijven kijken, wat ook het uitzicht achter ons was geweldig. Ons doorzettingsvermogen om de steile stukken te overwinnen werden rijkelijk beloond!

IMG_20150702_112715

Aan het einde van de klim was het een beetje tricky. Niet zozeer met het pad als zodanig, of de veiligheid, maar meer met de perceptie. Op een gegeven moment denk je dat je er bent, maar elke keer blijkt dat dat niet zo te zijn. Het zat nog zeker 15 minuten tussen dat we dachten dat we er waren en dat we echt bij de lift op Kasprowy aan kwamen. Tanden op elkaar dus.

IMG_20150702_120132

Boven aangekomen van het uitzicht genoten. We konden de hele vallei overzien, maar konden helaas niet goed terug kijken op de route die we hadden gelopen. Tussen de vele mensen die met de lift waren gekomen voelde we ons toch wat ongemakkelijk. Ik en blij dat Robert en ik in dat opzichte hetzelfde zijn, want Robert probeert ook één te zijn met de berg. Ongestoord….

Wat zullen we nu doen? Alles was mogelijk. Rode route naar Czerwony Wierchy en dan groen naar beneden? Geel naar beneden via Dolina Gąsienicowa en Murowaniec? Of gewoon met de lift naar beneden?

IMG_20150702_130922

Het werd uiteindelijk de gele route naar beneden, maar ik was niet helemaal zeker. Had ik beter de lift kunnen nemen? Maar ja, ik vond het zo leuk met Robert in de bergen dat ik nog niet wilde opgeven. Dus aan Robert de keuze gelaten en toch maar mee gegaan. Bij elke stap die ik nam werd de pijn snel erger. Wat een verschil met het omhoog lopen. Dit was eigenlijk niet leuk, maar terug gaan was ook geen optie meer. Robert was tussendoor ook een keer gevallen dus de blinde help de manke….

Vlak bij Murowaniec heeft Robert een mooie steen uitgezocht voor de stenentuin.

IMG_20150702_140901

Bij de bankjes van de geel-blauw splitsing even pauze gehouden want ik zat stuk. Tot mijn grote verbazing zat er aan de binnenkant van mijn knie een grote blauwe plek waar het pijn deed. Spontaan (het volgende jaar ben ik hier aan geopereerd, fijn….). Toch maar doorgegaan en uiteraard de gele route gekozen. Blauw zullen we niet meer lopen, dit met oog op het eindstuk wat gewoon niet goed begaanbaar is.

Beneden aangekomen onze taxi-meneer gebeld en weer “huiswaarts” naar het appartement. Ook al heeft deze route allemaal mogelijkheden, dan moet je wel de juiste keuze maken. Weten we voor volgende keer. Feit blijft dat de groene route naar Kasprowy een geweldige route is om te lopen. Ook als opwarming voor een volgende dag.